logo

plastik enjeksiyon üretimi

  • 08/12/2021

Plastik Enjeksiyon Üretimi Nasıl Yapılır?

Plastik enjeksiyon kalıplama, erimiş plastik hammaddenin ısı kullanılarak bir kalıba enjekte edilmesi, soğutulması ve kalıptan çıkarılması işlemidir. Bu işlem, birçok sektör için çeşitli ebat ve sınıflara ait plastik parçaların üretilmesini mümkün kılar. Enjeksiyon kalıplama makineleri tipik olarak enjeksiyon, mengene, kontrol ünitesi ile tahrik sisteminden oluşur. Mengene ünitesi kalıbın kapanması, kilitli tutması ve kalıbı açılmasını sağlar. Enjeksiyon ünitesi, plastik malzemenin ısıtılarak eritilmesi, eriyik malzemenin kalıba enjekte edilmesini sağlar. Kontrol ünitesi ise kovan sıcaklığı, eriyik malzeme sıcaklığı, kalıp sıcaklığı, vida dönüş hızı vb. işlemlerin gerçekleştirildiği yerdir. Tahrik ünitesi mafsal kilitleme mekanizması ile itici mekanizmasının bulunduğu sistemdir. Plastik malzemeler kalıba enjekte edildikten ve kalıbı tamamen doldurduktan sonra, erimiş malzeme kalıpta bulunan su kanalları ile soğutulur. İtici mekanizmanın devreye girmesi ile ürün kalıptan çıkarılır ve ardından kullanılabilir hale gelir.

Plastik Enjeksiyon Hangi Sektörde?

Plastik enjeksiyon kalıp kullanım alanları, başta soğutma, aydınlatma, dış cephe ve bina inşaatı olmak üzere duşakabin, mobilya ve dekorasyon, otomotiv, elektrik, elektronik sektörleridir. Bunun yanı sıra sıhhi tesisat, ısıtma, paketleme, taşımacılık gibi alanlarda da plastik enjeksiyon kalıplama kullanılmaktadır. Ayrıca süpermarket, tarım, su arıtma, medikal ve savunma sanayi sektörlerinde de plastik enjeksiyon kalıplama ile üretim yapılır.

Plastik Malzeme Üretimi Nasıl Yapılır?

Plastik malzeme üretimi genel olarak üç şekilde yapılır. Plastik enjeksiyon, Extrüzyon ve Şişirme yöntemleri ile üretim yapılır. Yüksek teknolojili plastik enjeksiyon makineleri, steril ve steril olmayan ürünlerin üretimi için kullanılabilir. Günümüzde enjeksiyon kalıplama makineleri, otomobillerin sıfır elektrik hedefine benzer şekilde sıfır elektrik ve kolonsuz makineler üretmektedir. Bu makinelerin en önemli özellikleri, son derece yüksek verimlilikleri, uzun hizmet ömürleri ve enerji tasarruflarıdır.